2022. április 15., péntek

2022. 04. 10.

Csak délután tudtam kimenni a vízre, de már jóval nyugodtabban, mint eddig. Ugyanis a paraván működik, így nagyobb eséllyel tudok befeküdni világosban...Így is volt, semmi nem reppent fel előlem. Először a nyári ludak kerültek elő normális távolságra.
A gúnár felügyeli a vizet, néha a tojó is megjelenik...fiókák még nincsenek.Ahogy óvatosan nézelődök a háló alatt és az objektív mellett nagy , fehér folt úszik be látómezőmbe...jön a hattyú. Nyílegeyenesen felém...A lesem előtti terület fürdik a napfénybe egészen napnyugtáig, szóval gondolom, h ezért jön ide. Tíz méterre lehet a bütykös gúnár. Moccani se merek...párszor még közelebb karul, végül tollászkodásba kezd...egy 40 percesbe...
Varázslatos jelenetek ezek...lágy oldalfényben ez a fenséges madár a legnagyobb nyugalomban ápolja a tollait...nagyon közel van...hallani a csőre apró csattanásait, ahogy az pehelytollait csipegeti...nem várnék többet, de még az ágra is kiúszik...
Elmegy, ahogy jött....komótosan...királyi módon. EGy kanalas pár alig várta a hattyú távozását...jó messziről-repülve-érkeznek a beülőre...nagyon szeretnének már kicsit vakarózni...
Őket egy tökés tojó mozdítja el...nagy récék a kanalasok, de a tőkés mindegyiken túltesz...
Nem időzhet ő sem sokat...felénk siklik egy szürke gém... Rögtön az ágra ereszkedik és a tollaiban kezd matatni. Násztollak mindenhol, mutatós példány.
Egy jó fél óra után útnak indul, de csak a közeli-száraz- fára ül fel. A kis vöcskök nagyon aktívak. Párosával szelik a vizet és hangosan kacagnak egymásnak.
A nap végére vissza jöttek a ludak is...nagy megelégedéssel másznak fel a kiülőre.
Sok év tapasztalata mondatja velem, h ők a legszemesebbek. Annyira figyel valamelyik...olyan sosincs, h mindkettő egyszerre bogarássza magát. A szárcsák osonnak a nádas biztonságába, ideje nekem is menni...nagyon jó volt ez a délutáni fotózás.
Fut pár téma párhuzamosan ezen a tavaszon...az egyik tavaj kezdődött és idén folytatódik, a másikba is 2021-es megfigyelés következményeként vágok bele, de ezekről egy kicsit később...gyakorlatilag most úgy állnak a dolgaim, h 3-4 helyre tudnék menni fotózni és mind nagyon izgalmas és motiváló számomra, szóval nehéz döntések előtt állok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése