2024. április 4., csütörtök

2024. 04. 01.

 Mi tagadás beindult az élet a vízen. Amikor csak tehetem kint hasalok az úszólesben. Közben került bele üveg a kényelmesebb leselkedéshez. Nagyon jó így a kilátás.

A kamera is szépen dolgozik. Általában 4-5 naponta nézem meg mit rögzített. A madarak használják a "stéget", meglepett, h éjszaka is azon pihennek. A terület legdominánsabb lakója a hattyúpár.
A csörgőrécék száma csökkent, a kendermagos csapat állandó, csakúgy mint a cigányrécék. Annyi a változás, hogy a böjti récék megsokasodtak. Az elmúlt hetekben tudtam dokumentálni-filmezni és fotózni az összes réce nászviselkedését. A böjtik nagyon aktívan nászolnak. Egy tojót több gácsér vesz körül és fejüket nyújtogatva, néha hátracsapva próbálnak közel kerülni a szintén fejet emelgető tojóhoz. Közben végig röfögnek.
A cigányrécék diszkrétebben udvarolnak. Halk hápogások és szolidabb fejemelgetés-hátracsapás következik. Náluk inkább már együtt látom a párokat, de úgy is csinálják visszafogott műsorukat.
A kendermagos csapat állandóan jelen van. A gácsérok már tojókkal mozognak, de mindig látni magányos hímet is. Ők sem vetik meg a csetepatékat.


A nyári ludak már kislibákat vezetnek..jó korán.

A hattyúk viszont nem csípik, ha valamelyik madár közel kerül a fészkükhöz. Rögtön nekik mennek.Idén pont elcsíptem a kisvöcskök heves nászidőszakát. Eddig egyszer sikerült belenyúlni, most újra szerencsém volt.Szóval a víz idén is fantasztikus. Nem lehet megunni. Úgyhogy lesz még innen bejegyzés. Pár képet mutatok még a sok látnivalóból:A bakokat is nézegetem már. Mi mozog? Merre mozog?
Az öreg ághiányost megtaláltam.
Azt majdnem elfelejtettem, h lemaradtam az év jelenetéről. Egy öreg réti felült a holtág egyik fájára. Én videózni kezdtem, de gyorsan elrúgta magát és rávágott a récékre. Hatalmas jelenet volt, de mire átkapcsoltam fotóra, már vége is lett... innen kezdődött.
Tehát a tavasszal nagyon beindultak az események. Odukat is tettem ki, újabb terveket is szőttem, jó időszak következik.2 megjegyzés:

  1. Mindig jó hozzád visszanézni, Sanyi. Öröm olvasni a beszámolóidat, böngészni a képeidet, videóidat.
    Nagyon jó lett az idei récés sorozat is, gratulálok!

    VálaszTörlés